ДРУШТВО ДИПЛОМИРАНИХ ИНЖЕЊЕРА ЖЕЛЕЗНИЧКОГ САОБРАЋАЈА СРБИЈЕ (ДИЖС)

Додељене Европске железничке награде у 2023. години

У Бриселу је 31. јануара 2023. године, у белгијском Краљевском музеју лепих уметности, одржана свечана церемонија доделе Европских железничких награда за 2022. годину у присуству високих званичника Европске комисије, чланова Европског парламента, шведског председништва ЕУ које представља шведски министар за инфраструктуру и становање Андреас Карлсон, Филипа Ситроена, генералног директора УНИФЕ, Алберта Мацоле, извршног директора ЦЕР и добитника награда.  Том приликом, Андреас Карлсон, шведски министар за инфраструктуру и становање, представио је изгледе за железничку политику током шведског председавања ЕУ, напомињући „Желео бих да нагласим важност доброг функционисања и ефикасног транспортног система за конкурентност Европе. Транспорт је окосница наше економије, а железница игра значајну улогу.”

Ова награда је први пут представљена 2007. године и привлукла је пажњу више од 500 гостију из целе Европе, укључујући политичаре на високом нивоу и заинтересоване стране у области транспорта. Ради се о почасној награди која представља све значајнију промоцију железнице на свим нивоима одлучивања у ЕУ. Награда је новчана, при чему се донира некој добротворној организацији по избору лауреата. Жири за Европску железничку награду чине директори железничких предузећа и железничке индустрије, доносиоци политичких одлука на нивоу ЕУ, ранији добитници награда и одабрани новинари. Они разматрају номиноване и бирају победника путем гласања.

Титула „шампиона железнице“ Европске железничке награде (The Rail Champion prize) у  2023. години је додељена Украјинским железницама (УЗ) за њихову изузетну отпорност и наставак транспортних услуга у временима рата и тешкоћа у таквим условима. У образложењу за награду се истиче и да су напори УЗ показали огромну отпорност и кризну способност железничког система и значај јаких железничких компанија. Добитник награде у категорији „Железничког трагача“ (Rail Trailblazer) је гђа Егле Шиме из Литваније, за резултате и залагање на „оснаживању“ жена на свим нивоима своје железничке компаније LTG Cargo као генерални директор ове литванске приватне железничке комнпаније.

Више о овој церемонији можете видети на: Home – European Railway Award

Бранислав Бошковић, Председник ДИЖС